Hyppää pääsisältöön
Image

Seksuaaliterveyttä edistetään Keski-Suomen hyvinvointialueella

09.02.2023

Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä maksuttoman ehkäisyn kokeiluun sekä seksuaalineuvojan ja ehkäisyn etäpalveluihin.

Alle 22-vuotiaat keskisuomalaisnuoret ovat olleet tyytyväisiä Keski-Suomen hyvinvointialueen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman maksuttoman ehkäisyn kokeiluun. Syksyllä avautunut seksuaalineuvojan chat sekä seksuaalineuvojan ja ehkäisyn etävastaanotot ovat vastanneet hyvin eri-ikäisten asiakkaiden tarpeisiin. Ohjelma edistää myös ammattilaisten seksuaaliterveyden osaamista erilaisilla seksuaaliterveyden maksuttomilla koulutuksilla.

Maksuton ehkäisy edistää nuorten tasa-arvoa ja hyvinvointia, vähentää raskaudenkeskeytyksiä

Alle 22-vuotiaille suunnatun maksuttoman ehkäisyn kokeilun tarkoituksena on lisätä nuorten tasa-arvoa ja parantaa hyvinvointia sekä vähentää seksitauteja ja ei-toivottuja raskauksia. Nuoret kokevat maksuttoman ehkäisyn tärkeäksi perusoikeudeksi ja se on etenkin opiskelijalle suuri taloudellinen etu. Ehkäisyvalikoimaan kuuluvat ehkäisypillerit, kapselit, renkaat, laastarit, kierukat ja kondomit. Tarjolla on myös suuseksiin tarkoitettuja suuseksisuojia. Nuori voi hankkia maksuttoman ehkäisyn koulu- tai opiskeluterveydenhuollosta, tai oman kunnan ehkäisyneuvolasta.

– Ehkäisyn saanti ei saisi riippua siitä, kenellä on siihen varaa. Nuoret ovat olleet erittäin iloisia ehkäisyn maksuttomuudesta, se myös lisää nuorten sitoutuneisuutta ehkäisyyn. Niillä alueilla, jotka ovat olleet pidempään mukana kokeilussa, on ollut selkeästi vähemmän raskaudenkeskeytyksiä, kertoo terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja Jaana Korhonen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta. 

Kaikenikäiset keskisuomalaiset hyötyvät seksuaalineuvonnan chatista ja etävastaanotoista

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa edistetään sosiaali- ja terveyspalveluiden saavutettavuutta digitaalisten palveluiden avulla. Seksuaalineuvonnan anonyymi chat-palvelu avattiin syksyllä 2022, ja erityisesti nuoret ovat löytäneet palvelun. Myös ammattilaiset ovat saaneet apua chatista asiakkaan seksuaalisuuden pulmiin; toisinaan ammattilainen tai omatyöntekijän vierailee chatissä yhdessä asiakkaan kanssa. Tammikuussa seksuaalineuvonnan chatissa käytiin noin 170 keskustelua. Maksuton chat palvelee kaikkia keskisuomalaisia. 

Asiakkaat ovat usein helpottuneita, että he voivat voinut puhua nimettömänä vaikeista asioista. Usein päästään pitkälle jo sillä, että asiakas saa oikeaa tietoa ammattilaiselta, mikä normalisoi seksuaalisuuden aiheita. Palaute chatin kävijöiltä on ollut erittäin hyvää, iloitsee projektityöntekijä, seksuaalineuvoja Sonja Seppänen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta. 

Seksuaalineuvonnan chat-palvelun lisäksi Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten kaikenikäisten asukkaiden on mahdollista varata maksuton aika seksuaalineuvonnan sekä ehkäisyn etävastaanotoille. Ehkäisyn etävastaanotolla voidaan aloittaa raskauden ehkäisy tai vaihtaa raskauden ehkäisyn menetelmää sekä seurata ehkäisyn sopivuutta. Etävastaanotot ovat olleet suosittuja ja palvelua laajennetaankin asteittain tulevaisuudessa kaikkien keskisuomalaisten käyttöön. 

Ammattilaiset vahvistavat seksuaaliterveyden osaamistaan   

Sosiaali- ja terveysalan-, kasvatusalan- sekä muuta kohtaamistyötä tekevien ammattilaisten on mahdollista edistää seksuaaliterveyden osaamistaan koulutusten avulla. Tarve koulutuksiin on noussut ammattilaisilta itseltään. Ammattilaisten kouluttautuminen edistää ammattitaitoa kohdata asiakas kokonaisvaltaisesti, mikä puolestaan lisää asiakkaiden hyvinvointia. 

Seksuaalisuuden huomiointi ja puheeksi ottaminen on yhtä tärkeää kuin minkä tahansa muunkin osa-alueen huomioiminen hoito- ja asiakastyössä. Asiakkaat odottavat ja toivovat, että ammattilainen ottaa seksuaalisuuden teemat puheeksi. On myös tärkeää, että ammattilainen osaa kohdata seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön, kertoo Korhonen. 

Tulevia Keski-Suomen hyvinvointialueen seksuaaliterveyden koulutuksia:

Keski-Suomessa työskenteleville sosiaali- ja terveysalan, kasvatusalan sekä muun kohtaamistyön ammattilaisille järjestetään seksuaaliterveyden koulutuksia helmi–huhtikuussa. Koulutukset ovat maksuttomia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua. Lisätietoa koulutuksista löydät verkkosivuiltamme. 

  • to 16.2. klo 13.00–15.30, Huomioita hedelmällisyydestä ja lisääntymisterveydestä -webinaari. Linkki webinaariin verkkosivuillamme. 

  • to 16.3. klo 13–15, Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus -luento. Aiheena turvallisen ja sensitiivisen vastaanottotilan luominen, esimerkkinä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat asiakkaat. Linkki luennolle verkkosivuillamme. 

  • to 6.4. klo 13–15, Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus -luento. Aiheena seksuaalisen suuntautumisen, ihmissuhteiden ja sukupuoli-identiteetin moninaisuuden huomiointi seksuaaliterveydessä. Linkki luennolle verkkosivuillamme. 

Lisätietoja:

  • Hanna Mäkiaho, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 352 7446, hanna.t.makiaho(at)hyvaks.fi 

  • Jaana Korhonen, terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 190 3426, jaana.m.korhonen(at)hyvaks.fi  

  • Sonja Seppänen, projektityöntekijä, seksuaalineuvoja, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 187 3461, sonja.seppanen(at)hyvaks.fi