Hyppää pääsisältöön
Image
Kondomeja

Seksin ABC

Seksuaalisuuden sanakirjan on tuottanut Väestöliitto ja se on lainattu sivuillemme luvan kanssa. Tutustu sanakirjaan Hyvä kysymys -sivuilla. Tutustu sanakirjaan aakkosjärjestyksessä tai etsi pohtimaasi termiä selaimen hakutoiminnolla!

Tutustu myös Setan sateenkaarisanastoon, joka kokoaa yhteen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevia käsitteitä ja termejä. Sateenkaarisanastoa päivitetään vuosittain asiantuntija-arvioiden perusteella.

A

Aamuerektio on heräämisen aikaan ajoittuva peniksen erektio.

Abortti eli raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskauden keinotekoista päättämistä. Jos haluaa keskeyttää alkaneen raskauden, on otettava mahdollisimman pian yhteyttä lääkäriin. Raskauden keskeytys tulisi tehdä ennen 12. raskausviikkoa.

AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) eli immuunikato on hiv-infektion viimeinen vaihe, jossa elimistön immuunijärjestelmä on selvästi heikentynyt. Hiv-lääkkeet estävät AIDS-vaiheen kehittymisen.

Anaaliseksi tarkoittaa peräaukkoon liittyvää hyväilyä ja esimerkiksi yhdyntää. Anaaliseksistä ei voi tulla raskaaksi, mutta kondomia tulee käyttää erilaisten bakteeritartuntojen ja seksitautien ehkäisemiseksi. Anaaliseksissä on tärkeää käyttää runsaasti liukuvoidetta.

Aseksuaali on henkilö, joka kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toisia ihmisiä kohtaan. Aseksuaalinen ihminen voi kuitenkin kokea esimerkiksi emotionaalista tai romanttista vetovoimaa toiseen ihmiseen.

Aromanttinen on henkilö, joka kokee hyvin vähän tai ei lainkaan romanttista vetovoimaa muita ihmisiä kohtaan.

B

Biseksuaali on henkilö, jolla on emotionaalisia tai/ja seksuaalisia tunteita miehiä ja naisia kohtaan.

C

Cis-ihminen on henkilö, joka on tyytyväinen hänelle syntymähetkellä määriteltyyn sukupuoleen. Cis on vastakohta sanalle trans.

D

Demiseksuaali on henkilö, joka voi kokea seksuaalista vetovoimaa toiseen ihmiseen ainoastaan silloin, kun hän on emotionaalisesti kiintynyt häneen.

Dildo on seksiväline, jota voidaan kutsua myös seksileluksi. Dildoja on erinäköisiä ja kokokoisia.

E

Ehkäisykapseli on hormonaalinen raskauden ehkäisymenetelmä. Kapseli asetetaan paikallispuudutuksessa käsivarren ihon alle. Se ei suojaa seksitaudeilta.

Ehkäisykierukka on pieni, t-kirjaimen muotoinen esine, jonka lääkäri asettaa kohtuun raskauden ehkäisemiseksi. Kierukoita on kahdenlaisia: kuparikierukka ja hormonikierukka. Kumpikaan kierukka ei suojaa seksitaudeilta.

Ehkäisylaastari on ihoon tavallisen laastarin tavoin liimattava hormonaalinen raskauden ehkäisymenetelmä. Ehkäisylaastari ei suojaa seksitaudeilta.

Ehkäisymenetelmä tarkoittaa välinettä tai keinoa, jonka avulla voidaan suojautua seksissä raskaudelta tai seksitaudilta.

Ehkäisypillerit ovat päivittäin suun kautta otettava hormonaalinen raskauden ehkäisymenetelmä. Ehkäisypillerit eivät suojaa seksitaudeilta. Ehkäisypillereitä on kahdenlaisia: yhdistelmäehkäisypillerit ja minipillerit.

Ehkäisyrengas on muovinen, emättimeen asetettava hormonaalinen raskauden ehkäisymenetelmä. Ehkäisyrengas ei suojaa seksitaudeilta.

Ehkäisyvaahto on kemiallinen raskauden ehkäisymenetelmä. Sen ehkäisyteho on huono eikä sitä tulisi koskaan käyttää yksinään, vaan aina jonkin muun ehkäisymenetelmän, kuten kondomin kanssa.

Ejakulaatio on usein synonyymi sanalle siemensyöksy. Se tarkoittaa siemennesteen purkautumista peniksestä. Ejakulaatio on kuitenkin mahdollista myös tyypillisissä tyttökehoissa, jolloin puhutaan naisen ejakulaatiosta tai squirttaamisesta. Tällöin eritettä purkautuu osittain virtsaputken ympärillä olevista rauhasista.

Ekshibitionismi tarkoittaa voimakasta (joillakin pakonomaista) halua näyttää muille julkisesti muun muassa alastonta kehoaan tai sukuelimiään. Joissain tilanteissa tällainen toiminta täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Emätin on naisen sukuelinten putkimainen ja lihaksikas osa, joka yhdistää ulkoiset sukupuolielimet ja kohdun.

Emättimen limakalvo on emättimen päällimmäinen solukerros.

Emätinyhdyntä on seksiä, jossa penistä tai seksivälinettä liikutellaan emättimessä.

Emätinpieruksi kutsutaan pierun kaltaista ääntä, joka syntyy kun emättimeen joutunut ilma purkautuu seksin, kuten yhdynnän aikana ulos. Nimestä huolimatta se ei sisällä hajua tai suolistokaasuja.

Endometrioosi on sairaus, jossa kohdun limakalvoa sijaitsee muuallakin kuin kohdussa. Se voi oireilla esimerkiksi kuukautiskipuina tai yhdyntäkipuina. Sitä voidaan hoitaa.

Ennenaikainen siemensyöksy on tilanne jossa mies saa seksissä siemensyöksyn useimmiten tai aina ennen kuin hän itse tai kumppani sitä toivoo. Ajoittainen herkkä siemensyöksy on tavallinen ilmiö. Jos siitä muodostuu ongelma, asiaa voidaan hoitaa esimerkiksi seksuaalineuvojan tai lääkärin kanssa.

E-pillerit ovat päivittäin suun kautta otettava hormonaalinen raskauden ehkäisymenetelmä. Ehkäisypillerit eivät suojaa seksitaudeilta. Ehkäisypillereitä on kahdenlaisia. 

Erektio tarkoittaa peniksen jäykistymistä.  Erektiossa paisuvaiskudos täyttyy verellä, jolloin penis nousee pystyyn ja paisuu.

Erektiohäiriö on lääkärin toteama peniksen toimintahäiriö, joka johtuu usein esimerkiksi sairaudesta. Erektiohäiriö on yleensä iäkkäiden miesten vaiva.

Erektiovaikeus tarkoittaa tilannetta, jossa erektio ei tule toivotusti. Esimerkiksi erektio voi olla liian heikko seksiin tai kondomin rullaamiseen peniksen päälle. Tilanne on usein toistuva. Nuorilla erektiovaikeus johtuu monesti suorituspaineista, päihteistä tai stressistä, hyvin harvoin sairaudesta.

Erogeeniset alueet ovat kehon kohtia, joissa on paljon hermopäätteitä, joiden kosketus tai hyväily voi tuottaa seksuaalista mielihyvää ja kiihottumista. Mielihyvää tuottavat alueet vaihtelevat eri ihmisillä.

Erotiikka voidaan määritellä usealla tavalla. Se käsitetään eri kulttuureissa ja ajassa eri tavoin. Sitä voidaan kuvata esimerkiksi seksuaalisesti virittävänä tai kiihottavana tunnelmana.

Esileikki on seksuaalista toimintaa, joka lisää kiihottumista ja halua. Esileikki voi olla muun muassa puhetta, katseita, eleitä, hyväilyä tai suudelmia. Kiihottuminen on tärkeää seksuaalisen mielihyvän ja nautinnon kannalta. Esileikki voi olla osa seksiä tai se voi kuvata seksikertaa kokonaisuudessaan.

Esinahka on peniksen päällimmäinen ja liikkuva osa, joka peittää kokonaan tai osittain terskan.

F

Fantasia tarkoittaa yleisesti kaikkea mielikuvituksen tuotetta. Seksuaalifantasioilla tarkoitetaan yleisesti seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä mielikuvia. Ne auttavat usein seksuaalisen mielihyvän kokemisessa ja kiihottumisessa.  Fantasiat saa pitää yksityisasiana, eikä niitä tarvitse tai monesti pidäkään toteuttaa.

Fetisismi tarkoittaa seksuaalisuuteen liittyvää kykyä, tapaa tai voimakasta tarvetta saada seksuaalista mielihyvää esimerkiksi kehonosista, eritteistä, asusteista, materiaaleista tai tietynlaisista esineistä.

Fetissi tarkoittaa yleensä seksuaalisen halun tai kiihottumisen ja mielihyvän kohdistumista asiaan tai esineeseen.

G

Genitaalialueeksi käsitetään sukuelimet, väliliha ja peräaukko.

Genitaalit ovat kehon osia, jotka usein liitetään seksuaalisuuteen tai lisääntymiseen. Sukuelimiä ovat esimerkiksi emätin eli vagina, häpyhuulet, kohtu, penis ja kivekset.

G-pisteeksi kutsutaan aluetta sukuelimissä, jonka koskettaminen tai hyväily voi tuntua seksuaalisesti erityisen hyvältä. Tämän alueen koko ja sijainti sekä tuntoherkkyys ovat yksilöllisiä.

Gynekologi on naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri.

Gynekologinen tutkimus tarkoittaa lääkärin tekemää tytön tai naisen sukuelinten tutkimusta. Tutkimuksessa lääkäri tarkistaa katsomalla ja tunnustelemalla ulkoiset sukuelimet, emättimen, kohdun ja munasarjat. Gynekologiseen tutkimukseen tarvitaan asiakkaan suostumus.

Gynekomastia tarkoittaa hormoneista johtuvaa pojan rintarauhasen turpoamista murrosiässä.

Grooming on termi, jolla tarkoitetaan toimintaa, jossa yleensä aikuinen henkilö valmistelee lapsen tai nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä tutustumalla ja luomalla lapseen kiintymyssuhteen netissä. Groomingia voi tapahtua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Grooming on rikos.

H

Haluttomuus tarkoittaa usein seksuaalisen halun vähäisyyttä tai puutetta tavalla, joka koetaan ongelmaksi. Se on yleinen pulma, johon voi etsiä ratkaisua lääkärin vastaanotolla tai seksuaalineuvonnassa.

Hepatiitti on hepatiittiviruksen aiheuttama maksatulehdus. Hepatiittiviruksia on viisi, jotka aiheuttavat hyvin samankaltaisia oireita, mutta niiden tartuntatavat vaihtelevat.

Herkkä siemensyöksy on tilanne, jossa mies saa seksissä siemensyöksyn useimmiten tai aina ennen kuin hän itse tai kumppani sitä toivoo. Ajoittainen herkkä siemensyöksy on tavallinen ilmiö. Jos siitä muodostuu ongelma, asiaa voidaan hoitaa esimerkiksi seksuaalineuvojan tai lääkärin kanssa.

Herpes on viruksen aiheuttama rakkulainen tulehdus, joka esiintyy yleisemmin sukuelimissä tai huulissa. Herpes tarttuu helpoiten rakkulavaiheessa. Se voi tarttua suudellessa, yhdynnässä, käsiseksissä, sekä esimerkiksi huulesta sukupuolielinten alueelle ja päinvastoin. Herpestartunta on usein oireeton.

Hetero on henkilö, jonka eroottiset, emotionaaliset tai/ja seksuaaliset halut kohdistuvat henkilöihin, jotka ovat eri sukupuolta kuin hän itse, esimerkiksi mies on kiinnostunut naisista ja nainen miehistä.

Heteronormatiivisuus tarkoittaa ajattelutapaa, jonka mukaan on olemassa vain kaksi keskenään vastakkaista sukupuolta (miehet ja naiset) sekä oletusta, että kaikki ovat heteroseksuaaleja.

Hiivatulehdus tarkoittaa hiivasienen aiheuttamaa tulehdusta, joka on melko yleinen tytöillä ja naisilla. Hiivatulehdusta voi esiintyä myös pojilla ja miehillä. Hiivatulehdus ei ole seksitauti.

Himo tarkoittaa voimakasta halua jotakin kohtaan.

Hiv (Human immunodeficiency virus) on virus, joka aiheuttaa parantumattoman sairauden, joka vaikuttaa ihmisen immuunipuolustusjärjestelmään. HI-virus voi tarttua suojaamattomien seksikontaktien kautta ja myös verestä esimerkiksi huumeneulojen välityksellä. Hiv-tulehduksen lääkehoito hidastaa viruksen lisääntymistä ja taudin eteneminen voidaan pysäyttää. Toimiva hiv-lääkitys estää hivin tarttumisen seksissä ilman kondomia.

Homo on henkilö, jolla on eroottisia, emotionaalisia tai/ja seksuaalisia tunteita samaan sukupuoleen, mies on kiinnostunut miehistä ja nainen naisista.

Homofobia tarkoittaa voimakasta pelkoa tai kielteistä, torjuvaa tunnereaktiota homoseksuaalisuutta ja homoiksi oletettuja henkilöitä kohtaan.

Hormonikierukka on pieni t-kirjaimen muotoinen raskauden ehkäisyväline, jonka lääkäri asentaa kohtuun. Kierukka ei suojaa seksitaudeilta.

Hyväilyseksi voi olla kehon koskettelua eri tavoin. Sen tarkoituksena on usein seksuaalisen nautinnon antaminen ja kokeminen. Kosketus voi tapahtua esimerkiksi käsillä tai koko keholla.

Häpyhuulet ovat osa naisen sukuelimiä. Naisella on sekä ulommat että sisemmät häpyhuulet.

Häpykarvat tarkoittavat sukuelinten ihokarvoja, jotka alkavat kasvaa murrosiässä ja suojaavat sukuelinten ihoa ja limakalvoa.

I

Ihastuminen on tunne, joka voi herätä, kun joku henkilö vaikuttaa kiinnostavalta ja vetoavalta.

Immenkalvo eli hymen on rengasmainen tai kuunsirppimäinen sidekudospoimu emättimen aukon sisäpuolella.

Impotentti on vanhentunut termi, jolla on yleensä tarkoitettu miestä, joka on kyvytön saamaan erektion.

Insesti on seksuaalinen kontakti perheenjäsenten (vanhemman ja lapsen tai sisarusten) kesken. Perheen alaikäisiin lapsiin kohdistuva insesti on lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Insesti on Suomessa laitonta.

Intersukupuolisuus kuvaa henkilöä, jonka keholliset piirteet eivät kuvasta yksiselitteisesti tyypillistä tyttö- tai poikakehoa. Monesti intersukupuolisuus käy ilmi vasta murrosiässä tai aikuisena eli se ei usein ole ulkoisista ominaisuuksista pääteltävissä.

Intiimiys tarkoittaa henkilökohtaista, läheistä ja yksityistä.

Itsensä paljastelu tarkoittaa voimakasta (joillakin pakonomaista) halua näyttää muille julkisesti esimerkiksi alastonta kehoaan tai sukuelimiään. Joissain tilanteissa tällainen toiminta täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Itsetunto tarkoittaa omaa arvioita ja käsitystä itsestä. Se millainen itsetunto on, vaihtelee sekä hyvien että ikävien kokemusten myötä. Itsetunto ei ole samanlainen aina.

Itsetyydytys on seksuaalisen nautinnon tuottamista itselle esimerkiksi kehoa ja sukuelimiä koskettelemalla.

J

Jälkiehkäisypilleri on lääkevalmiste, joka siirtää munasolun irtoamista, mutta ei keskeytä jo alkanutta raskautta. Se on tarkoitettu käytettäväksi, jos raskaus ei ole toivottu ja muu ehkäisy on epäonnistunut, esimerkiksi kondomin rikkoutuessa. Jälkiehkäisypillerin ehkäisyteho ei vastaa oikein käytettyä kondomia tai säännöllistä hormonaalista ehkäisyä. Jälkiehkäisypilleri ei suojaa myöskään seksitaudeilta.

K

Kasvupyrähdys tarkoittaa nopean pituuskasvun aikaa. Poikien kasvupyrähdys tapahtuu murrosiän loppupuolella. Tytöillä kasvupyrähdys tapahtuu usein aikaisemmin murrosiässä.

Katumuspilleri on puhekielinen ilmaisu jälkiehkäisypillerille. Se on lääkevalmiste, joka siirtää munasolun irtoamista, mutta ei keskeytä jo alkanutta raskautta. Se on tarkoitettu käytettäväksi, jos raskaus ei ole toivottu ja muu ehkäisy on epäonnistunut, esimerkiksi kondomi rikkoutunut. Jälkiehkäisypillerin ehkäisyteho ei vastaa oikein käytettyä kondomia tai säännöllistä hormonaalista ehkäisyä. Jälkiehkäisypilleri ei suojaa myöskään seksitaudeilta.

Keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä itsestään. Keskenmenot ovat yleisiä ja monesti johtuvat sikiön kromosomipuutteista. Yksittäisen keskenmenon syy jää usein tuntemattomaksi.

Keskeytetty yhdyntä tarkoittaa yhdynnän lopettamista ennen siemensyöksyä. Keskeytetyssä emätinyhdynnässä on mahdollista tulla raskaaksi ja saada seksitaudin.

Ketjuorgasmi/sarjaorgasmi tarkoittaa peräkkäin tulevia useita orgasmeja. Tämä on mahdollista tyypillisessä naiskehossa.

Kierukka on pieni, t-kirjaimen muotoinen esine, jonka lääkäri asettaa kohtuun raskauden ehkäisemiseksi. Kierukka ei suojaa seksitaudeilta.

Kivekset ja kivespussi ovat sukuelimiä. Kivespussissa sijaitsevat kivekset ja lisäkivekset. Kivesten tehtävä on tuottaa siittiöitä ja testosteronia.

Klamydia on bakteerin aiheuttama seksitauti, joka voi tarttua seksissä ilman kondomia tai suuseksisuojaa. Klamydia voi tarttua nieluun, sukuelimiin ja peräsuoleen. Klamydiatartunnan selvittämiseksi otetaan yleensä virtsanäyte, mutta näytteet tulisi ottaa sen mukaan, millaista seksiä on ollut. Klamydia hoidetaan antibiooteilla.

Klitoris on tuntoherkkä osa naisen sukuelimissä. Se on paisuvaiskudosta, joka levittäytyy laajalle lantioon, emättimen aukon ympärille saakka. Klitoriksen pää on esillä ja sormin tunnettavissa. Se sijaitsee virtsaputken aukon yläpuolella sisempien häpyhuulten yhtymäkohdassa.

Kohtu on naisen sukuelinten osa. Hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdunseinään ja kasvaa vauvaksi.

Kondomi raskauden ja seksitautien ehkäisyväline. Kondomit valmistetaan usein lateksista, mutta niitä löytyy myös lateksittomina. Kondomi rullataan jäykistyneen peniksen tai seksilelun päälle. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa raskaudelta ja seksitaudeilta. Myös naisille on oma kondomi (katso naisten kondomi).

Kondylooma on papilloomaviruksen aiheuttama seksitauti, joka aiheuttaa syyliä sukupuolielimissä. Virus voi tarttua suojaamattomassa yhdynnässä, suuseksissä ja käsien välityksellä. Kondomi ei välttämättä suojaa tartunnalta.

Kuparikierukka on pieni t-kirjaimen muotoinen raskauden ehkäisyväline, jonka lääkäri asettaa kohtuun.

Kuppa on bakteerin aiheuttama Suomessa harvinainen seksitauti, joka voi tarttua suojaamattomassa yhdynnässä ja suuseksissä. Kuppa todetaan verinäytteestä ja sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

Kuukautiset tarkoittavat kohdun limakalvon uusiutumisesta johtuvaa verenvuotoa, joka kestää 2-8 päivää. Kuukautiset alkavat tytöillä murrosiässä 10–16-vuotiaana.

Kuukautiskierto on jakso, joka alkaa ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyy seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään. Kuukautiskierron pituus on yksilöllinen, yleensä 23–35 päivää.

Kuukautiskipu tarkoittaa kuukautisista johtuvia kipuja. Kivut johtuvat usein kohdun supistelemisesta. Kuukautiskipuja voi hoitaa.

Kuukautisten siirto tarkoittaa kuukautisten ajankohdan siirtämistäKuukautisia voidaan siirtää lääkärin määräämällä reseptilääkkeellä (kuukautisten siirtopillereillä) tai hormonaalisella ehkäisyvalmisteella, kuten ehkäisypillereillä.

Kuukautisvuoto tarkoittaa kohdun vanhan limakalvon poistumista ja siihen liittyvää veristä vuotoa emättimen kautta kuukautisten aikana.

Kuukuppi on silikonista tai luonnonkumista valmistettu kuukautissuoja.

Käteen vetäminen on synonyymi itsetyydytykselle. Se on seksuaalisen nautinnon tuottamista itselle esimerkiksi kehoa ja sukuelimiä koskettelemalla.

L

Lantionpohjan lihakset ympäröivät lantion elimiä, kuten virtsaputkea, emätintä ja peräsuolta. Niiden avulla pidätetään virtsaa ja ulostetta sekä ylläpidetään kehon hyvää asentoa/ryhtiä. Lantionpohjan lihaksilla on merkitystä myös seksuaalisen mielihyvän kannalta.

Lesbo on nainen, jolla on eroottisia, emotionaalisia tai/ja seksuaalisia tunteita samaan sukupuoleen, nainen on kiinnostunut naisista.

Limakalvo tarkoittaa useiden elinten ja onteloiden sisäpintaa verhoavaa kudoskerrosta. Sitä on nenässä, silmässä, suussa, korvassa, peräaukossa, emättimessä.

Lisäkivekset ovat kivesten pinnalla ja ne ovat tunnusteltavissa sormin. Kivesten tuottamat siittiöt varastoituvat lisäkiveksiin.

Liukuvoide tarkoittaa valmistetta, joka vähentää kitkaa esimerkiksi limakalvoilta. Liukuvoide on suositeltava apu yhdyntään tai itsetyydytykseen. Anaaliyhdynnässä liukuvoide on välttämätön. Liukuvoidetta voi ostaa apteekista ja ruokakaupoista. Liukuvoiteita on vesi-, silikoni- ja öljypohjaisia.

M

Masturbointi on synonyymi itsetyydytykselle. Se on seksuaalisen nautinnon tuottamista itselle esimerkiksi kehoa ja sukuelimiä koskettelemalla.

Menkat, mensut, moonikset ovat synonyymejä kuukautisille.  Ne tarkoittavat kohdun limakalvon uusiutumisesta johtuvaa verenvuotoa, joka kestää 2-8 päivää. Kuukautiset alkavat tytöillä murrosiässä 10–16-vuotiaana.

Minipillerit ovat päivittäin suun kautta otettava hormonaalinen raskauden ehkäisymenetelmä, ne sisältävät pelkästään keltarauhashormonia. Minipillerit eivät suojaa seksitaudeilta.

Monogamia tarkoittaa yksiavioisuutta tai parisuhdetta, jossa henkilöllä on yksi kumppani.

Munanjohdin eli munatorvi on synnytyselimiin kuuluva kehonosa. Se toimii munasarjasta irronneen munasolun kulkureittinä kohtuun.

Munasarjat ovat osa naisen sukuelimiä. Munasarjojen tehtävä on tuottaa munasoluja ja estrogeenejä.

Munasolu on naisen sukusolu, joka irtoaa munasarjoista kerran kuukaudessa, kun kuukautiset ovat alkaneet. Mikäli siittiö hedelmöittää munasolun, alkaa raskaus.

Munasolun hedelmöityminen tarkoittaa tapahtumaa, jossa siittiösolu kohtaa munasolun ja hedelmöittää sen.

Murrosikä on kasvu- ja kehitysvaihe nuoruudessa. Hormonaaliset muutokset käynnistävät murrosiän. Se alkaa nuorilla hyvin eri iässä.

Muunsukupuolinen tarkoittaa ihmistä, joka voi kokea itsensä sukupuolettomaksi, moni- tai muunsukupuoliseksi. Hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, niiden välillä tai ulkopuolella.

N

Naisen ejakulaatio eli squirttaaminen tarkoittaa joillakin naisilla tapahtuvaa eritteen purkautumista kiihottumisen tai orgasmin yhteydessä. Osa nesteestä erittyy virtsaputken ympäriltä olevista rauhasista. Neste ei sisällä sukusoluja.

Naisten kondomi on naisten ehkäisyväline, joka asetetaan emättimeen. Sen voi myös asettaa peräaukkoon sukupuoleen katsomatta. Naisten kondomi suojaa seksitaudeilta ja raskaudelta.

Neitsyys käsitettä käytetään henkilöstä, joka ei ole kokenut seksiä toisen ihmisen kanssa. Jokainen määrittelee itse, mitä seksi itselle tarkoittaa. ks. seksi

Nänni on rinnan keskellä oleva, ajoittain koholla oleva osa. Nänniä ympäröivää ihoaluetta kutsutaan nännipihaksi.

O

Oraaliseksi tarkoittaa sukuelinten tai peräaukon hyväilyä suulla. Siitä ei voi tulla raskaaksi, mutta siinä voi tarttua seksitaudit.

Orgasmi eli laukeaminen on nautinnon ja hyvän olon tunne, jonka voi kokea esimerkiksi itsetyydytyksen, suuseksin, käsiseksin tai yhdynnän aikana.

Ortoreksia on syömiseen liittyvä häiriö. Ortoreksiaan sairastuneella on pakonomainen tarve syödä terveellisesti. Ortoreksiasta voi parantua.

Ovulaatio tarkoittaa munasolun irtoamista munasarjoista. Ovulaatio tapahtuu noin kerran kuukaudessa.

P

Panseksuaali on henkilö, jonka eroottiset, emotionaaliset tai/ja seksuaaliset tunteet voivat kohdistua toisiin ihmisiin riippumatta heidän sukupuolestaan tai sukupuolettomuudestaan.

PAPA-koe tarkoittaa naisille tehtävää irtosolukoetta. Näyte otetaan emättimen pohjasta ja kohdun suulta. Näytteenotto voi tuntua pienenä nipistyksenä alavatsalla. PAPA-näytettä ei yleensä tarvitse ottaa alle 20-vuotiaalta.

Parisuhde on kiintymykseen ja seksuaalisuuteen perustuva kahdenvälinen suhde.

Pedofiili on yli 16-vuotias henkilö, jonka seksuaalinen kiinnostus joko fantasioiden tai tekojen tasolla kohdistuu ensisijaisesti alle murrosikäisiin lapsiin.

Penetraatio tarkoittaa sisään työntymistä. Usein penetraatiolla viitataan emätinyhdyntään, mutta sillä voidaan yhtälailla tarkoittaa anaaliyhdyntää.

Penis on sukuelin.

PMS-oireet (premenstruaalinen oireyhtymä) tarkoittaa ennen kuukautisia tulevia oireita. Näitä oireita voivat olla esimerkiksi turvotus, väsymys, ärtyneisyys, alavatsa- ja ristiselkäkivut, päänsärky, iho-ongelmat ja rintojen arkuus.

Poikuus käsitettä käytetään henkilöstä, joka ei ole kokenut seksiä toisen ihmisen kanssa. Jokainen määrittelee itse, mitä seksi itselle tarkoittaa. Ks. seksi

Polyamoria on yhdessä sovittu ja yhteisymmärrykseen perustuva tapa olla romanttisissa, intiimeissä ja/tai seksuaalisissa suhteissa useiden ihmisten kanssa yhtä aikaa.

Polygamia tarkoittaa moniavioisuutta. Joissakin kulttuureissa ja maissa on perinteenä ja laillista olla useampia aviopuolisoita.

Porno/pornografia esittää näyteltyä seksiä ja alastomuutta. Pornon tarkoituksena on kiihottaa katsojaansa. Lue pornosta lisää tästä.

Prostituutio tarkoittaa seksin eli erilaisten seksuaalisten tekojen myymistä korvausta vastaan. Se ei ole Suomessa rikosoikeudellisesti rangaistava teko. Seksin osto tai sen yrittäminen alle 18-vuotiaalta on rikos. Vastuu on aina henkilöllä, joka ostaa alaikäiseltä seksiä.

Puberteetti on synonyymi sanalle murrosikä. Se on kasvu- ja kehitysvaihe nuoruudessa. Hormonaaliset muutokset käynnistävät murrosiän. Se alkaa nuorilla hyvin eri iässä.

R

Raiskaus tarkoittaa rikoslain mukaan sitä, että toinen henkilö pakotetaan väkivallalla tai sillä uhkaamalla seksuaaliseen tekoon, jossa sukuelin työnnetään johonkin ruumiinaukkoon. Myös silloin, jos esine tai jokin muu asia työnnetään emättimeen tai peräaukkoon, on kyse raiskauksesta. Raiskaukseksi katsotaan myös se, jos on yhdynnässä esimerkiksi puolustuskyvyttömän, sammuneen tai tajuttoman henkilön kanssa. Raiskaus on väkivaltarikos.

Rakkaus on tunne, joka voi kohdistua erilaisiin asioihin tai ihmisiin.

Raskaudenkeskeytys tarkoittaa raskauden keinotekoista päättämistä. Jos haluaa keskeyttää alkaneen raskauden, on otettava mahdollisimman pian yhteyttä lääkäriin. Raskaudenkeskeytys tulisi tehdä ennen 12. raskausviikkoa.

Raskaus on kehon tila, jossa hedelmöittyneestä munasolusta kehittyy sikiö kohdussa. Raskaus kestää 40 viikkoa. Raskaus päättyy lapsen syntymään.

Raskaustesti on menetelmä, jolla selvitetään onko raskaus alkanut vai ei.

Rinnat ovat kehonosa. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta.

Rintaliivit ovat rintoja tukeva ja muotoileva alusvaate.

Runkkaaminen on seksuaalisen nautinnon tuottamista itselle esimerkiksi kehoa ja sukuelimiä koskettelemalla.

S

Sadomasokismi (SM) on seksuaalista toimintaa, johon voi liittyä esimerkiksi roolileikkejä, alistamista, alistumista, sitomista ja kivusta nauttimista. Toiminnan tulee perustua aina yhteiseen haluun ja sopimukseen ja molempien osapuolten tulee kokea toiminta nautinnollisena.

Seksi tarkoittaa erilaisia asioita ihmisille. Se voi olla seksuaalista mielihyvää, nautintoa ja kiihottumista tuottavaa toimintaa (esimerkiksi itsetyydytystä, koskettelua, suutelemista, yhdyntää ja hyväilyseksiä), ajatuksia ja tunteita.

Seksiapuväline on väline, jota käytetään seksissä. Seksin apuvälineet auttavat myös silloin, jos oman seksuaalisuuden toteuttaminen on estynyt esimerkiksi jostakin toimintakyvyn rajoitteesta johtuen. Seksivälineellä ja seksin apuvälineellä ei usein ole eroa vaan kyse on samoista tuotteista.

Seksilelut ovat erilaisia välineitä ja laitteita, jotka on suunniteltu iloksi itsetyydytykseen ja yhdyntään sekä seksileikkeihin. Seksivälineitä ovat esimerkiksi dildo, vibraattori ja tekoemätin.

Seksitaudit ovat bakteerien, virusten tai loisten aiheuttamia sairauksia. Ne voivat tarttua suojaamattomassa seksissä, mikäli itsellä tai seksikumppanilla on tartunta. Seksitaudeilta voi suojautua käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa.

Seksitautitesti tarkoittaa virtsa- veri- tai vanupuikkonäytettä ja sen tutkimista laboratoriossa seksitautien osalta. Testejä tehdään terveysasemilla, sukupuolitautien poliklinikoilla ja yksityisillä lääkäriasemilla. Joissakin tilanteissa myös kotitestaus on mahdollinen. Julkisissa palveluissa seksitautien testaus on ilmaista.

Seksivälineet ovat erilaisia välineitä ja laitteita, jotka on suunniteltu avuksi itsetyydytykseen ja yhdyntään sekä seksileikkeihin. Seksivälineitä ovat esimerkiksi dildo, vibraattori ja tekoemätin.

Seksuaali-identiteetiksi kutsutaan yksilön kokemusta omasta seksuaalisuudestaan. Seksuaali-identiteetti kehittyy ja muotoutuu koko elämän ajan.

Seksuaalinen aktiivisuus kuvaa yksilön seksuaalisia ajatuksia, tunteita ja seksuaalista käyttäytymistä. Aktiivisuus-sanalla voidaan tarkoittaa näiden asioiden määrää sillä hetkellä ihmisen elämässä. Seksuaalinen aktiivisuus on yksilöllistä ja se vaihtelee koko elämän ajan.

Seksuaalinen halu tarkoittaa halua kokea seksuaalista mielihyvää ja nautintoa.

Seksuaalinen haluttomuus tarkoittaa seksuaalisen halun vähäisyyttä tai puuttumista kokonaan, esimerkiksi kun ihminen ei halua seksiä ja kokee sen ongelmaksi. Asiaan voi etsiä ratkaisua lääkärin vastaanotolla tai seksuaalineuvonnassa.

Seksuaalinen hyvinvointi tarkoittaa tyytyväisyyttä omaan sukupuoleensa ja seksuaalisuuteensa. Seksuaalista hyvinvointia on se, että ihmisellä on mahdollisuus toteuttaa itseään oikealta tuntuvalla tavalla muiden ihmisten seksuaalioikeuksia kunnioittaen.

Seksuaalinen hyväksikäyttö on puhetta ja/tai toimintaa, joka ei ole sopivaa nuoren ikätasoiselle (psyyken taso) seksuaalikehitykselle ja loukkaa henkisesti tai fyysisesti nuorta. Kaltoinkohtelu voi tapahtua kasvotusten, puhelimen tai internetin välityksellä. Kaltoinkohtelu ei aina sisällä uhrin ja tekijän fyysistä kohtaamista.

Seksuaalinen kaltoinkohtelu voi olla esimerkiksi uhkailua, kiristämistä, johdattelua, lahjontaa tai pakottamista yhdyntään, suuseksiin tai suutelemiseen. Kaltoinkohtelua ovat myös seksiin liittyvien asioiden katsomaan tai kuuntelemaan pakottaminen, pakottaminen koskemaan itseään tai toista tai väkisin koskettelu.

Seksuaalinen kanssakäyminen tarkoittaa yhdessä yhden tai useamman henkilön kanssa koettua ja toteutettua seksiä.

Seksuaalinen loukkaus on teko, joka loukkaa teon kohteeksi joutuneen henkilön ihmis-, itsemääräämis- tai seksuaalioikeuksia. Teon kohteeksi voi joutua lapsi, nuori, aikuinen tai iäkäs henkilö sukupuolesta riippumatta. Seksuaalinen loukkaus ei välttämättä täytä rikoksen tunnusmerkkiä, vaikka teon kohteeksi joutunut voi kokea loukkauksen hyvin ahdistavana, vääränä tai loukkaavana.

Seksuaalinen suuntautuminen kuvaa sitä, mistä sukupuolesta/sukupuolista henkilö on kiinnostunut eroottisesti, emotionaalisesti tai seksuaalisesti. Ihminen ei voi halutessaan muuttaa seksuaalista suuntautumistaan, mutta kokemus seksuaalisesta suuntautumisesta voi muuttua itsestään elämän varrella. Jokainen voi itse määritellä tai jättää määrittelemättä omaa seksuaalista suuntautumistaan.

Seksuaalineuvonta on ohjausta ja neuvontaa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Seksuaalineuvonta sisältää yleensä 1-5 keskustelukertaa.

Seksuaalioikeudet sisältävät sekä oikeuksia että velvollisuuksia seksuaalisuuteen liittyen. Seksuaalioikeudet kuuluvat kaikille. Lue lisää seksuaalioikeuksista tästä.

Seksuaalirikos tarkoittaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta vahingoittavaa tekoa, joka on luokiteltu rangaistavaksi teoksi Suomen laissa. Seksuaalirikokset määritellään rikoslain 20. luvussa.

Seksuaalisuus on ihmisen perusominaisuus, jota ei voi erottaa muusta ihmisenä olemisesta. Seksuaalisuutta on muun muassa sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, lisääntyminen, sukupuoliroolit.

Seksuaaliterapia on keskusteluapua seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Seksuaaliterapia sisältää useita terapiakäyntejä. Terapiaan voi hakeutua itsenäisesti tai sinne voidaan ohjata esimerkiksi riippuvuutta aiheuttavissa seksiongelmissa lääkärin vastaanotolta.

Seksuaaliterveys on se osa-alue ihmisen terveydestä, joka liittyy seksuaalisuuteen ja seksiin. Seksuaaliterveys rakentuu koko elämän ajan portaittain. Se on kasvua ja kehitystä sukupuoliseksi olennoksi sekä itsensä ja toisen arvostamista ja suojaamista. Seksuaaliterveyden kannalta on yhtä tärkeää ymmärtää, milloin tulee hakeutua lääkäriin murrosiän ongelmien vuoksi kuin osata suojautua seksitaudeilta.

Selibaatti tarkoittaa tilannetta, jossa ihminen kieltäytyy seksistä eli erilaisista seksuaalisista teoista. Selibaatti voi kestää eripituisia aikoja.

Sexting tarkoittaa seksuaalisten kuvien, videoiden ja viestien lähettämistä esimerkiksi mobiililaitteilla.

Siemensyöksy tarkoittaa siemennesteen purkautumista peniksestä. Siemenneste sisältää siittiöitä, jolla voidaan hedelmöittää munasolu, jolloin raskaus voi alkaa.

Siitin tarkoittaa penistä. Se on sukuelin.

Siittiöt ovat sukusoluja. Mikäli siittiö hedelmöittää munasolun, alkaa raskaus.

Sinkku on henkilö, joka ei ole avioliitossa, avoliitossa tai muussa vakituisessa parisuhteessa.

Sooloseksi on synonyymi itsetyydytykselle. Se on seksuaalisen nautinnon tuottamista itselle esimerkiksi kehoa ja sukuelimiä koskettelemalla.

Sormettaminen tarkoittaa esimerkiksi sukuelinten hyväilemistä ja kiihottamista sormilla.

Spanking on ihon läimäyttelyä kämmenellä tai jollakin välineellä seksuaalisen kiihottamisen tai kiihottumisen lisäämiseksi. Siihen tulee olla kaikkien osapuolten suostumus ja yhteisesti sovitut säännöt.

Sperma eli siemenneste on siittiöitä sisältävää eritettä, joka purkautuu siemensyöksyn yhteydessä peniksen virtsaputkesta. Sperma koostuu sekä siittiöstä että rakkularauhasen ja eturauhasen erittämistä aineista.

Spermisidi on kemiallinen raskauden ehkäisymenetelmä. Sen ehkäisyteho on huono eikä sitä tulisi koskaan käyttää yksinään, vaan aina jonkin muun ehkäisymenetelmän, kuten kondomin kanssa.

Squirttaaminen  eli tyypillisen naiskehon ejakulaatio tarkoittaa joillakin naisilla tapahtuvaa eritteen purkautumista kiihottumisen tai orgasmin yhteydessä. Osa nesteestä erittyy virtsaputken ympäriltä olevista rauhasista.

Sterilisaatio on pysyvä raskauden ehkäisymenetelmä. Sterilisaatio voidaan tehdä sukupuoleen katsomatta. Sterilisaatio ei vaikuta hormonituotantoon, seksuaaliseen haluun tai seksin tekemiseen.

Sukuelimet ovat elimiä, jotka usein liitetään seksuaalisuuteen tai lisääntymiseen. Sukuelimiä ovat esimerkiksi emätin eli vagina, häpyhuulet, kohtu, penis ja kivekset.

Sukupuolen korjaus tarkoittaa, että ihminen korjaa syntymässä hänelle määritettyä, vääräksi koettua sukupuolta vastaamaan omaa sukupuoli-identiteettiä. Tähän voi kuulua nimen muutos, juridisen sukupuolen muuttaminen sekä erilaiset kehoon liittyvät lääketieteelliset hoidot.

Sukupuolen korjaushoito tarkoittaa sitä, että ihminen saa lääketieteellistä apua syntymässään määritetyn sukupuolen korjaamiseen, jotta se vastaa yksilön omaa kokemusta sukupuoli-identiteetistään.

Sukupuoli on ominaisuus ihmisissä. Yksilö voi määritellä sukupuolensa esimerkiksi biologian tai henkilökohtaisen kokemuksensa kautta. Jokainen kokee sukupuolensa omalla tavallaan.

Sukupuoli-identiteetti on henkilön kokemus omasta sukupuolestaan. Sukupuoli-identiteetti on yksilöllinen.

Sukupuolitaudit  on vanhahtava termi seksitaudeille. Seksitaudit ovat bakteerien, virusten tai loisten aiheuttamia sairauksia, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksissä. Sen vuoksi näitä sairauksia tulisikin kutsua seksitaudeiksi. Seksitaudeilta voi suojautua käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa.

Sukusolu tarkoittaa lisääntymiseen erikoistuneita soluja. Ihmisillä sukusolut ovat munasolu (naiset) ja siittiö (miehet).

Suojaikäraja on termi, jolla tarkoitetaan lainsäätäjien asettamaa ikärajaa. Suojaikärajoja on kaksi: 16 ja 18 vuotta. Niiden tarkoituksena on suojata alaikäisiä nuoria yli 18-vuotiaiden kanssa tehdyiltä seksuaalisilta teoilta, jotka voivat vaarantaa heidän seksuaalista kasvuaan ja kehitystä.

Suuseksi tarkoittaa sukuelinten tai peräaukon kiihottamista ja hyväilyä suulla.

Suuseksisuoja on seksitautien ehkäisymenetelmä, jota voidaan käyttää peräaukon tai naisen sukuelinten suojana suuseksin yhteydessä. Suuseksisuojan voi tehdä kondomista, mutta sen voi myös ostaa apteekeista tai seksivälinekaupoista.

T

Terska tarkoittaa peniksen päätä. Keskellä terskaa on virtsaputken aukko, josta virtsa ja siemenneste tulevat ulos. Terska on usein tuntoherkkä alue.

Tippuri on bakteerin aiheuttama seksitauti, joka voi tarttua suojaamattomassa yhdynnässä, suuseksissä ja seksivälineiden kautta. Tippuri todetaan seksitautitestin perusteella ja se hoidetaan antibiooteilla.

Tiputteluvuoto tarkoittaa veristä vuotoa emättimestä muulloin kuin kuukautisten aikaan. Tällaista vuotoa kutsutaan myös välivuodoksi.

Touhutippa tarkoittaa kiihottumisen yhteydessä peniksen päästä, virtsaputken aukosta tulevaa kirkasta eritettä. Touhutipan tarkoituksena on toimia liukasteena yhdynnässä. Touhutippa voi sisältää siittiöitä.

Transgender on henkilö, jonka sukupuoli on omanlaisensa yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta. Transgender voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai moni- tai muunsukupuoliseksi. Hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella.

Transihminen on yleiskäsite henkilölle, jonka sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eroaa siihen sukupuoleen liitetyistä odotuksista, johon hänet on syntymähetkellä määritelty.

Transsukupuolisuudessa on kyse sukupuolen kokemisesta siten, että syntymähetkellä määritelty sukupuoli ei tunnu omalta. Transsukupuolisen ihmisen sukupuoli-identiteetti voi olla mies, nainen tai jotain muuta.

Transvestisuus tarkoittaa ihmistä, johon kuuluu vahvasti sekä mieheyttä että naiseutta. Transvestiitti kokee yleensä syntymässä määritetyn sukupuolen omakseen, mutta haluaa ajoittain eläytyä toisen sukupuolen rooliin, esimerkiksi käyttäytymisellä ja vaatteilla.

Tumputtaminen on seksuaalisen nautinnon tuottamista itselle esimerkiksi kehoa ja sukuelimiä koskettelemalla.

Turvaseksi on toimintaa ja tekoja, jonka seurauksena vältytään seksitaudeilta ja ei suunnitellulta raskaudelta.

U

Urologi on lääkäri, joka on erikoistunut miesten ja naisten munuaisten ja virtsateiden sekä miesten sukuelinten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon.

V

Vagina on synonyymi emättimelle. Se on naisen sukuelinten putkimainen ja lihaksikas osa, joka yhdistää ulkoiset sukupuolielimet ja kohdun.

Vaginismi on emätinkouristus, jossa naisen lantionpohjanlihakset ja emätin kouristelevat tahattomasti. Emätinkouristus voi ilmetä esimerkiksi yhdynnässä, itsetyydytyksessä tai gynekologisessa tutkimuksessa.

Valkovuoto on vaaleaa nestettä, jota erittyy emättimen limakalvosta ja kohdunkaulan rauhasista. Se auttaa pitämään emättimen limakalvon kunnossa ja terveenä.

Varmat päivät tarkoittavat niitä kuukautiskierron päiviä, jolloin naisen ei ole teoriassa mahdollista tulla raskaaksi. Varmat päivät eivät ole luotettava raskaudenehkäisymenetelmä, sillä varsinkin nuorena ovulaatio voi tapahtua missä kuukautiskierron vaiheessa tahansa.

Vastikkeellinen seksi on seksin eli erilaisten seksuaalisten tekojen vaihtamista rahaan tai muuhun etuun, esimerkiksi vaatteisiin tai päihteisiin. Seksin ostaminen tai sen yritys alle 18-vuotiaalta on rikos.

Vibraattori on värisevä seksiväline. Vibraattoreja on erilaisia.

Viivästynyt siemensyöksy tarkoittaa sitä, että miehellä on jatkuvasti tai usein vaikeuksia saada siemensyöksy. Mikä tahansa sairaus, psykologinen syy, lääkitys tai päihteet voivat vaikuttaa ja vaikeuttaa siemensyöksyn tulemista. Viivästynyt siemensyöksy on ongelma silloin, kun se haittaa seksiä. Asiaa kannattaa käsitellä lääkärin kanssa tai seksuaalineuvonnassa.

Vulva on nimitys naisen ulkoisille sukupuolielimille kuten häpyhuulille, klitorikselle ja emättimen aukolle.

Vulvodynia on naisen sukuelinten alueella oleva kiputila. Se voi tuntua esimerkiksi pistelynä, kirvelynä ja arkuuden tunteena.

Y

Yhdistelmäehkäisytabletti on päivittäin suun kautta otettava hormonaalinen raskauden ehkäisymenetelmä. Se sisältää kahta erilaista hormonia. Yhdistelmäehkäisytabletit eivät suojaa seksitaudeilta.

Yhdynnässä penis tai seksiväline laitetaan emättimeen tai peräsuoleen.

Ympärileikkaus on Suomessa lääketieteellinen toimenpideTavallisesti sillä hoidetaan poikien kireää esinahkaa. Tyttöjen ympärileikkauksille ei ole lääketieteellistä perustetta, siksi niiden tekeminen on laissa kielletty. Tyttöjen ympärileikkaus on väkivaltaa.

Ä

Äänenmurros tarkoittaa murrosiän vaihetta, jolloin äänessä tapahtuu muutoksia. Silloin erityisesti pojilla ääni madaltuu ja muuttuu kurkunpää ja äänihuulten kasvaessa.

Jäikö kysyttävää? Jätä kysymyksesi Q&A -palstallemme.