Hyppää pääsisältöön
Image
Äiti ja tytär nauravat, kun murrosikä on niin mukavaa.

Murrosikä

Murrosikä alkaa jokaisella nuorella hieman eri ajassa, yleisesti ottaen tytöillä hieman poikia aiemmin. Keskimäärin murrosikä kestää noin kolme-kuusi vuotta. Nuoren tullessa murrosikään hormonitoiminta muuttuu ja aiheuttaa mm. kehon reaktioita kuten hikoilua, valkovuotoa, kuukautiset, siemensyöksyjä, erektioita, sukuelimet ja lihaksisto muuttuu sekä kehoon tulee uusia muotoja. Nämä hormonimuutokset aiheuttavat myös mielessä tapahtuvia suuria muutoksia, jotka voivat hämmentää ja aiheuttaa ihmetystä kasvavassa nuoressa.

Kehittyvä keho

Ensimmäisiä murrosiän merkkejä biologisesti tyttökehoissa ovat yleensä karvoituksen lisääntyminen sekä rintojen kasvu. Samoihin aikoihin alkaa emättimestä erittyä myös valkovuotoa, joka valmistaa kehoa kuukautisten alkamiseen. Murrosiässä biologisesti tyttökehoissa rasvakudoksen määrä myös lisääntyy, jonka seurauksena lantion muoto muuttuu, ja pakaroihin ja reisiin tulee myös muotoja. Myös sukuelimissä tapahtuu kasvua.

Biologisesti poikakehoissa kivesten kasvu on yleensä ensimmäinen murrosiän alkamisen merkki. Siitä noin vuoden kuluttua alkaa peniksen kasvu, myös siemensyöksyt alkavat usein murrosiän alkuvaiheessa. Vartalo muuttuu myös biologisesti poikakehoissa karvoituksen lisäksi niin, että lihasmassa lisääntyy ja hartiat levenevät, myös kasvojen muoto muuttuu monilla murrosiän myötä. Pituuspyrähdys yleensä ilmenee murrosiän loppuvaiheessa.

Tunteet murrosiässä. Aivot muodostavat tunteita, tunteet tuntuvat kehossa ja käytöksellämme ilmennämme tunteita. Tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen on tärkeää jo pikkulapsesta asti ja jatkuvasti opettelemme sietämään ja ilmaisemaan erilaisia tunteita. Murrosiässä tunnemaailma muuttuu hormonitoiminnan myötä mutta myös siksi, että kasvamme ja opettelemme uudenlaista elämää nuoren vastuineen ja velvollisuuksineen. Kehon fyysiset muutokset hämmentävät ja fyysinen kehitys eteneekin usein nopeammin kuin ehdimme psyykkisesti pysymään perässä. Tämä voi tuoda haasteita ja opettelua itsensä tuntemiseen. Tunteiden nopeakin vaihtelu kuuluu murrosikäisen elämään, samoin nopeat ajatukset, ideat ja niiden mukaan toimiminen ilman että on ajatellut välttämättä tekojaan loppuun asti. Erehdyksiä ja mokia sattuu.

Kuukautiset ja niiden alkaminen on merkki siitä, että biologisesti naiskeho on tullut sukukypsäksi ja valmis teknisesti tulemaan raskaaksi. Myös osalla transmiehistä voi olla kuukautiset. Kuukautiskierroksi kutsutaan ajan jaksoa, joka alkaa kuukautisvuodon ensimmäisestä päivästä ja päättyy seuraavia kuukautisia edeltävään päivään. Keskimääräinen kuukautiskierron pituus on 25-35 päivää. Alkuun kuukautiskierto on usein epäsäännöllinen ja tulevia kuukautisia voi olla vaikea ennustaa. Tällöin on hyvä varautua jatkuvasti siihen, että kuukautissuojia on mukana koulussa, harrastuksissa ja reissuissa.

Kuukautiset kuuluvat jokaisen hedelmällisessä iässä olevan naisoletetun elämää. Joillakin kuukautisiin voi liittyä erilaisia oireita tai haasteita, joiden ilmetessä on hyvä ottaa yhteyttä esim.  Terveydenhoitajaan tai lääkäriin. Näitä oireita voi olla mm. runsaat kuukautiset, kovat kuukautiskivut, kuukautisten muuttuminen säännöllisestä epäsäännölliseksi tai kokonaan niiden poisjäänti.

Jäikö kysyttävää? Jätä kysymyksesi Q&A -palstallemme.