Hyppää pääsisältöön
Image
Mies valitsee elokuvaa suoratoistopalvelusta.

Leffaklubi

Tutustu OmaKS:n leffanörtin valitsemiin sekä ammattilaistemme hyväksymiin elokuviin, sarjoihin ja muihin mediatuotteisiin! Maailma on täynnä laadukkaita elokuvia, joissa on mukana myös enemmän tai vähemmän tärkeää sanomaa kaikenikäisille. Hyvä leffa voi jäädä mieleen paremmin, kuin paraskaan opetusfilmi, joten tervetuloa mukaan klubiin! Mediasisältöä sivulle tullaan päivittämään säännöllisesti.

Heartsopper (2022-)

Ohjaus: Euros Lyn. Pääosissa: Joe Locke, Kit Connor, Yasmin Finney

Teema: ihmissuhteet, seksuaalinen monimuotoisuus

Ikäraja: 7

Asiantuntijan arvostelu

”Sarjassa seurataan kahden nuoren opiskelijan ja heidän ystäviensä elämää koulumaailmassa. Eri hahmojen kautta tulee hyvin esille, kuinka toisille oma identiteetti, sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen voivat olla hyvinkin selkeitä jo varhain, kun taas toisella saman ikäisellä prosessi voi olla vasta aluillaan.

Nuorten elämään liittyy tunnemyrskyä, oman seksuaalisen suuntautumisen kyseenalaistamista ja määrittelyä useampaankin kertaan, ihastumista, rakastumista, ystävyyssuhteita ja riitoja. Uskon että moni nuori samaistuu erilaiseen kasvun ja kehityksen aiheuttamaan kipuiluun ja prosessiin oman seksuaalisen suuntautumisen ja ulostulemisen kanssa. Mielestäni sarjan viesti on, että ole rohkeasti oma itsesi ja kuuntele itseäsi. Itse herkistyin useamman kerran sarjan aikana. Tuloillaan on onneksi toinen tuotantokausi!”

– seksuaalineuvoja Sonja

Sex Education (2019-)

Luonut: Laurie Nunn. Pääosissa: Asa Butterfield, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Emma Mackey.

Teema: seksi, seksuaalisuuden monimuotoisuus, kasvu ja kehitys, ihmissuhteet

Ikäraja: 16

Asiantuntijan arvostelu

“Sex Education käsittelee seksuaalisuuden eri teemoja luontevasti ja realistisesti nuorten silmin. Sarjassa nähdään nuorta intoa, lempeä ja vaikeitakin tunteita liittyen mm. omaan seksuaaliseen identiteettiin ja kasvamiseen kohti aikuisuutta. Sarjan edetessä myös nuorten seksuaalinen kehitys on silmin nähtävissä, puhumattakaan vanhempien erilaisista tavoista suhtautua ja käsitellä tätä muutosta oman lapsen kohdalla. Nuorten lisäksi sarjassa tuodaan esille perhetilanteiden monimuotoisuutta, niiden vaikutusta nuoriin mutta myös vanhempien omaa kasvua seksuaalisuusteeman äärellä. Seksuaalisuus ja seksuaalinen kehitys koskettaakin meitä kaikkia ja on osana jokaista meitä koko elämänkaaren ajan.” 

– terveydenhoitaja, seksuaalineuvojaksi kouluttautuva Lotta

Leffanörtin arvostelu

”Brittiläinen Sex Education onnistuu liki mahdottomassa tehtävässä käsitellessään herkkää aihepiiriään lukiolaisten seksuaalisuudesta aidosti opettavaisesti mutta äärimmäisen viihdyttävästi ja koukuttavasti. Sarja seuraa lukioikäistä Otisia, joka ryhtyy luotsaamaan salaista seksuaalineuvontaklinikkaa yhdessä uuden, kovanaamalta vaikuttavan tuttavuutensa Maeven kanssa. Samanaikaisesti Otis kuitenkin painii oman seksuaalisen heräämisensä kanssa paikoin tungettelevaksi äityvän seksuaaliterapeuttiäidin (aina loistava Gillian Anderson) valvovan silmän alla.

Sarjan hahmot ovat kaikki aidosti kolmiulotteisia, eikä kukaan ole sitä miltä näyttää. Sarja ei myöskään saarnaa tai tuomitse vaan muistuttaa, kuinka meidän kaikkien tulisi hyväksyä ja rakastaa itseämme.”

– OmaKS:n leffanörtti, verkkoviestinnän asiantuntija Iiro

Sex Education on katsottavissa NetflixissäSex Education IMDb:ssä.

Eighth Grade (2018)

Ohjaus: Bo Burnham. Pääosissa: Elsie Fisher, Josh Hamilton, Emily Robinson, Jake Ryan.

Teemat: murrosikä, lukioon siirtyminen, sosiaalinen media

Ikäraja: 12

Leffanörtin arvostelu

”Aikanaan YouTubesta suosioon ponnahtaneen muusikko-koomikko-monilahjakkuus Bo Burnhamin esikoisohjaus on riipaisevan todentuntuinen, hauska sekä paikoin vaivaannuttava ja ahdistavakin kuvaus yläastettaan päättävän Kaylan kamppailusta sosiaalisen ahdistuksensa sekä yksinäisyytensä kanssa. Elokuvan tapahtumat pohjaavat ohajushetkellä vasta 27-vuotiaan Burnhamin omiin kokemuksiin. Elsie Fisher loistaa pääosassa ensimmäisessä isossa elokuvaroolissaan. Eighth Graden parissa viihtyvät niin kasiluokkalaiset kuin kasiluokkansa vuosia sitten päättäneet.”

– OmaKS:n leffanörtti, verkkoviestinnän asiantuntija Iiro

Asiantuntijoiden arvostelu

”Elokuva kertoo hyvin nuoruuden ongelmista ja niiden todellisesta vakavuudesta. Siinä käsitellään epävarman nuoren elämää ja osittain sitä, kuinka omaa itsevarmuutta voi vahvistaa. Elokuva kuvaa hyvin nuorison ääripäitä ja sitä mitä tapahtuu, kun ne kohtaavat. Synkkyys ja huumori kohtaavat myös elokuvan tapahtumissa, ja sen avulla aihetta pystytään käsittelemään eri näkökulmista. Elokuvassa käsitellään myös paineita, joita erityisesti sosiaalinen media tuottaa. Eighth Grade on todella aidolta tuntuva elokuva teini-iästä ja suosittelemme sitä kaikille nuorille!”

– Netta ja Riki, lukion ensimmäisen luokkansa keväällä 2022 päättäneet OmaKS:n kesätyöntekijät

Eighth Grade katsottavissa ja vuokrattavissa mm. Viaplayssa ja Elisa ViihteessäEighth Grade IMDb:ssä.

Minä, Simon (2018)

Ohjaus: Greg Berlant. Pääosissa: Nick Robinson, Katherine Langford, Jennifer Garner, Josh Duhamel.

Teemat: seksuaalinen suuntautuminen, identiteetti

Ikäraja: Sallittu kaikenikäisille

Asiantuntijan arvostelu:

"Kukaan ei tiedä Simonen pitävän pojista. Simon on myös rakastunut netissä, eikä hänellä ole aavistustakaan pojan henkilöllisyydestä. Asioiden ratkaiseminen osoittautuu hulvattomaksi, pelottavaksi ja ennen kaikkea elämää mullistavaksi." 

Minä, Simon katsottavissa ja vuokrattavissa mm. Viaplayssa ja Elisa Viihteessä.