Hyppää pääsisältöön
Image
Kondomi

Ehkäisy ja seksitaudit

Ehkäisy kuuluu seksiin! Kun seksi alkaa olla ajankohtaista toisen henkilön kanssa, on tärkeää pohtia myös, miten suojata itsensä mahdollisilta seksitaudeilta sekä ei toivotulta raskaudelta.

Erilaisia ehkäisymenetelmiä on runsaasti ja jokaiselle etsitään yksilöllisesti sopiva ehkäisymuoto. Ehkäisyvälineet jaetaan hormonaalisiin sekä hormonittomiin ehkäisyvalmisteisiin.

Sopivan ehkäisymuodon löydyttyä sekä sitä oikein käytettynä raskauden riski on hyvin vähäinen. Näin ollen myös seksistä nauttiminen on helpompaa ja rennompaa. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa oikein käytettynä raskauden lisäksi myös seksitaudeilta. Ulospäin et voi tietää kuka kantaa jotakin tautia, joten on hyvä aina suojautua erityisesti uuden kumppanin kanssa.

Seksitauti voi tarttua yhdessä ainoassa limakalvokontaktissa toisen henkilön kanssa. Seksitauteja voi saada myös suuseksin kautta, joten on tärkeää suojautua myös suuseksin aikana siihen erikseen tarkoitetulla suuseksisuojalla. Seksitaudit ovat usein oireettomia, joten testeissä kannattaa käydä aina jos on harrastanut suojaamatonta seksiä. Seksitauteihin saat lähetteen omalta terveysasemalta, opiskelijana opiskeluterveydenhuollosta, ehkäisyneuvolasta, täyttämällä omaolo –oirearvion osoitteessa omaolo.fi tai omaks.fi:n seksuaalineuvonnan chatista. 

Raskaus on myös mahdollinen jo ensimmäisen yhdynnän aikana, joten muistathan suojautua heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. Ota rohkeasti puheeksi ehkäisyasiat kumppanisi kanssa.

Keski-Suomen hyvinvointialueella raskauden ehkäisy on maksutonta alle 25-vuotiaille. Jos haluat aloittaa ehkäisyn ole yhteydessä joko oman alueesi ehkäisyneuvolaan, kouluterveydenhuoltoon tai opiskeluterveydenhuoltoon. Maksuttomiin ehkäisyvälineisiin kuuluvat pillerit, kierukka, kapseli, laastarit, ehkäisyrengas, kondomit ja suuseksisuojat.

Ehkäisyasioissa yli 16-vuotiaat Jyväskylän, Hankasalmen, Uuraisten, Toivakan, Luhangan, Joutsan, Petäjäveden, Multian, Keuruun, Laukaan ja Konneveden asukkaille voivat varata aikaa omaks.fi:n terveydenhoitajan videovastaanotolle. Palvelu on maksuton.  

Jäikö kysyttävää? Jätä kysymyksesi Q&A-palstallemme.