Hyppää pääsisältöön
Image
Pieni lapsi nukkumassa

Uni, lepo, arjen rytmit ja ruutuaika

Riittävä uni ja lepo muodostavat yhden arjen jaksamisen kulmakivistä. Muun muassa älylaitteet haastavat monessa perheessä riittävää lepoa, jolloin rauhoittumistaitojen harjoittelu voi olla tarpeen koko perheelle. Neuvokas perhe -verkkosivuilta löydät vinkkejä riittävän levon turvaamiseksi välillä hektiseltäkin tuntuvassa perhearjessa.

Jokainen lapsi on yksilöllinen myös unen tarpeen osalta. Tiettyä tuntimäärää paremmin riittävästä unesta kertoo se, että lapsi herää aamulla virkeänä ja hyväntuulisena. Entä miten vanhemmat itse nukkuvat? Univelka heijastuu nopeasti voimavaroihin ja kokemuksiin vanhemmuudesta.

Tutut arjen rutiinit ja arkirytmi vahvistavat lapsen turvallisuuden tunnetta ja toimintakykyä, ja lisäävät vanhempien hallinnan tunnetta arjessa. Aina toisinaan on hyvä pysähtyä miettimään, millaisista asioista oman perheen rutiinit koostuvat ja millainen arkirytmi meidän perheessämme on.

Lapsen ja vanhemman terveellisen arjen peruspalikat

  1. säännöllinen vuorokausirytmi
  2. riittävä uni ja lepo
  3. Säännöllinen ateriarytmi ja monipuolinen ruokavalio
  4. päivittäinen liikunta ja ulkoilu
  5. hampaiden pesu aamuin ja illoin
  6. mukavat asiat, aika yhdessä perheen ja ystävien kanssa, leikkiminen, harrastukset sekä joutilas oleminen

Muokattu Neuvokkaan perheen materiaaleista.

Lue lisää unesta, levosta ja hyvinvoinnista digiajassa

Mikäli kaipaat ammattilaisen tukea ja vinkkejä perhearjen rytmittämiseen, riittävään uneen ja lepoon ja digiajan haasteisiin, ota yhteyttä etäperhetyöntekijä OmaNannyyn!

Mikäli toivot vanhempana tukea omiin unitottumuksiisi, voit ottaa yhteyttä myös OmaKS:n elämäntapaohjaajaan.