Hyppää pääsisältöön

Lapsen tukeminen

Jotta lapsi ei jää kriisin keskellä tuntemuksiensa kanssa yksin, lapsen kanssa on hyvä puhua tilanteesta ja vastata lapsen kysymyksiin todenmukaisesti ilman kielikuvia lapsen ikätasolle sopivalla tavalla.

Aikuisten tavoin myös lapset reagoivat kriisitilanteisiin hyvin eri tavoin. Lapset voivat ilmaista surua eri tavalla kuin aikuiset ja lapsen surua voi olla myös hankala tunnistaa. Lapsi suree usein pienissä erissä ja voi käsitellä tilannetta, siihen liittyviä kysymyksiä ja tunteita leikin avulla. Jotta lapsi ei jää tuntemuksiensa kanssa yksin, lapsen kanssa on hyvä puhua tilanteesta ja vastata lapsen kysymyksiin todenmukaisesti ilman kielikuvia lapsen ikätasolle sopivalla tavalla.

Kriisissä lapselle omat vanhemmat ja muut läheiset ja turvalliset aikuiset ovat tärkein tuki ja turva. Fyysinen läheisyys ja turvallinen läsnäolo tuovat turvallisuuden tunnetta ja kannustavat lasta ilmaisemaan omia tunteita ja ajatuksia tilanteesta. Aikuisen ilmaistessaan tunteitaan myös lapsi saa mallin ja luvan avoimeen tunteiden näyttämiseen.

Lapsi tarkkailee aikuisten reaktioita tilanteessa ja mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä vahvemmin lapsi voi reagoida läheisten ihmisten reaktioihin itse tapahtuman sijaan. Punaisen Ristin -sivuilta voit lukea tarkemmin eri ikäisten lasten kriisireaktioista. Vinkkejä lapsen tukemiseen saat lisäksi Pelastakaa Lapset ry:ltä ja Mannerheimin Lastensuojeluliitolta. Yli 12-vuotiaat lapset voivat myös keskustella mieltä painavista asioista Sekasin-chatissa.