Hyppää pääsisältöön
Image

Etäryhmä ujostelevien tai puhumista jännittävien lasten vanhemmille käynnistyy

14.08.2023

Vanhempi, kaipaatko tietoa ja vertaistukea ujostelevan tai puhumattoman lapsesi tilanteeseen? Herättääkö lapsesi käyttäytyminen sinussa hämmennystä? Kaipaatko keinoja helpottaa lapsesi oloa?

Tule mukaan syyskuussa toteutettavaan maksuttomaan Hei mä näyn ja kuulun! -etäryhmään. Ryhmä on suunnattu keskisuomalaisille alle kouluikäisten lasten vanhemmille, joiden lapsi on ujosteleva, hiljainen, arka tai ei puhu tietyissä tilanteissa. Ryhmästä vanhempi saa tietoa lapsensa käyttäytymisestä sekä siitä, miten voi tukea lastaan parhaiten.   

Ryhmässä käsitellään muun muassa sosiaalisten tilanteiden haasteita, puhumattomuutta laukaisevia ja ylläpitäviä tekijöitä, kehon ja mielen vuorovaikutusta sekä vuorovaikutus- ja ryhmätilanteita. Vanhemmat saavat tietoa ja keinoja arjen sujuvoittamiseen sekä vertaistukea muilta hiljaisten ja puhumista jännittävien lasten vanhemmilta.  

– Hiljaiset lapset jäävät usein näkymättömiksi isommassa ryhmässä. Heillä on useimmiten ainutlaatuinen taito selviytyä erilaisista tilanteista, ja he eivät aiheuta ylimääräistä huolta. Kuitenkin lapsen kokema paha olo voi jäädä aikuiselta huomaamatta. Toivotamme vanhemmat tervetulleeksi ryhmään, jossa he pääsevät yhdessä toisten vanhempien sekä ammattilaisten kanssa miettimään keinoja ja menetelmiä, jotka voivat helpottaa näiden lasten tulemista näkyviksi ja kuuluviksi, kannustaa Keski-Suomen hyvinvointialueen toimintaterapeutti Anitta Hiekkataipale.  

Ryhmän aikataulu 

Ryhmä kokoontuu kolme kertaa syyskuussa etäyhteydellä. Osallistujat voivat jakaa tunteitaan keskustellen ja kirjoittaen, halutessaan myös anonyymisti. Voit osallistua yhdelle tai useammalle kerralle. 

Tapaamiskerrat ja aiheet:  

ke 13.9. klo 15.00–16.15 

- Mistä on kyse?  
- Laukaisevat ja ylläpitävät tekijät  
- Kehon ja mielen vuorovaikutus, haasteellisuus sosiaalisissa tilanteissa 

ke 20.9. klo 15.00–16.15  

- Ajatusten jakamista ja keskustelua ensimmäisestä ryhmäkerrasta. Mahdollisten kysymysten ja kommenttien läpikäyntiä.  
- Mikä auttaa?  
- Miten lapsi pystyy olemaan vuorovaikutuksessa juuri nyt, vastaatko lapsen puolesta, kohti ryhmätilanteita, kuinka kertoa puhumisen vaikeudesta muille lapsille? 

ke 27.9. klo 15.00–16.15    

- Koontia edellisistä ryhmäkerroista. 
- Miltä on tuntunut? Oletko kokeillut uusia keinoja omassa arjessasi? 
- Palautteen kerääminen. 

Ryhmän järjestää Keski-Suomen hyvinvointialueen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma yhdessä hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palveluiden kanssa. Ryhmää ohjaavat psykologi Satu Korhonen, toimintaterapeutti Anitta Hiekkataipale ja etäperhetyöntekijä, OmaNanny Miia Vottonen Keski-Suomen hyvinvointialueelta.  

Ilmoittautuminen 

Ilmoittaudu Hei mä näyn ja kuulun! -ryhmään tällä verkkolomakkeella su 10.9. mennessä. Voit osallistua omien mahdollisuuksiesi mukaan yhdelle tai useammalle kerralle. 

Lisätietoja: 

- Miia Vottonen, perhetyöntekijä, Keski-Suomen digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus, Keski-Suomen hyvinvointialue, saat Miian kiinni OmaNannyn, etäperhetyöntekijän chatin kautta.