Hyppää pääsisältöön
Image

Etäryhmä erityistä tukea tarvitsevien nuorten vanhemmille käynnistyy

25.07.2023

Vanhempi, kaipaatko tietoa ja vertaistukea erityisnuoresi peruskoulun loppuvaiheeseen? Hämmentääkö sinua nuoren tulevaisuus tai nykyinen elämäntilanne? Tarvitsetko keinoja omaan jaksamiseesi? Tule mukaan elokuussa alkavaan maksuttomaan etäryhmään.

Elokuussa alkava etäryhmä on suunnattu keskisuomalaisille vanhemmille, joiden erityistä tukea tarvitseva nuori on päättämässä tai päättänyt peruskoulun. Nuori on voinut tarvita runsasta tukea peruskoulun aikana ja on mahdollisesti ollut pienryhmäopetuksessa. 

Etäryhmästä vanhempi saa tietoa peruskoulun jälkeiseen elämänvaiheeseen liittyvistä asioista sekä tukea omien voimavarojensa ylläpitämiseen. Ryhmässä käsitellään eri teemoja erityisen nuoren itsenäistymiseen ja perusopetuksen päättymiseen liittyen. 

– Peruskoulun päättymiseen liittyy paljon epäselviä ja jännittäviäkin asioita. Moni ei tiedä, mitä vaihtoehtoja nuorille on peruskoulun jälkeen ja miten nuoren itsenäistymistä voidaan tukea eri tukimuodoin ja palveluin. Ryhmässä alustamme eri teemoja, jonka jälkeen vanhemmat voivat esittää kysymyksiä ryhmässä mukana oleville ammattilaisille ja muille osallistujille, kertoo projektityöntekijä Riikka Lahtela Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta. 

Ryhmän järjestää Keski-Suomen hyvinvointialueen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma ja vammaispalvelut yhdessä Jyväskylän seurakunnan, Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tuki ry:n, ammattiopisto Spesian ja Keski-Suomen Omaishoitajat ry:n MilVa-hankkeen kanssa. 

Ryhmän aikataulu 

Ryhmä kokoontuu syksyn aikana kuudesti Teams-etäyhteydellä. Ryhmän osallistujat voivat kertoa tunteistaan keskustellen ja kirjoittaen halutessaan anonyymisti. Osallistua voi joko kaikkiin tai yhteen tapaamiseen. Tapaamiskerrat ja teemat: 

to 17.8. klo 17.30–19.00, Vammaispalvelut itsenäistyvän nuoren tukena ja 16 vuotta täyttäneen tuet ja etuudet  

  • Vammaispalveluiden palveluohjaaja Miia Koskiperä, projektityöntekijä Riikka Lahtela, Keski-Suomen hyvinvointialue 

to 31.8. klo 17.30–19.00, Erityislapsen vanhemmuuden haasteet ja voimavarat yhdessä pohdiskellen

  • Psykologi, hanketyöntekijä Merja Lappi ja hankevastaava Inka Pakkala, MilVa-hanke, Keski-Suomen Omaishoitajat ry 

to 14.9. klo 17.30–19.00, Nuoren mielen hyvinvointi ja osallisuuden tukeminen

  • Psykologi Satu Korhonen, Keski-Suomen hyvinvointialue, projektikoordinaattori Maiju Räsänen, Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tuki ry 

to 28.9. klo 17.30–19.00, Rippikouluun liittyvät asiat

  • Kehitysvammatyön pappi Maarit Nuopponen, diakoni Mari Tyynelä, vammaisnuorisotyön ohjaaja Maija Örnmark, Jyväskylän seurakunta 

to 12.10. klo 17.30–19.00, Peruskoulun jälkeiset opinnot

  • Opinto-ohjaaja Marjaana Jauhiainen, ammattiopisto Spesia 

to 26.10. klo 17.30–19.00, Mielentaitojen työkaluja hyvinvointiin – Ajatukset, tunteet ja itsemyötätunto

  • Psykologi, hanketyöntekijä Merja Lappi ja hankevastaava Inka Pakkala, MilVa-hanke, Keski-Suomen Omaishoitajat ry 

Ilmoittautuminen  

Ilmoittaudu erityistä tukea tarvitsevien nuorten vanhempien etäryhmään tällä verkkolomakkeella su 13.8.2023 mennessä.  

Lisätietoja: 

  • Miia Matilainen, nuorten etätyöntekijä, Keski-Suomen digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus, Keski-Suomen hyvinvointialue, saat Miian kiinni nuorten chatin kautta.
  • Miia Vottonen, etäperhetyöntekijä, Keski-Suomen digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus, Keski-Suomen hyvinvointialue, saat Miian kiinni etäperhetyöntekijän chatin kautta.
  • Riikka Lahtela, projektityöntekijä, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 613 9497, riikka.lahtela(at)hyvaks.fi